نقش فناوری اطلاعات در شناسایی الگوهای مجرمانه فرار مالیاتی جهت پیشگیری از وقوع آن
کد مقاله : 1028-TAXRESEARCH
نویسندگان
سارا شهیدی *
حسابرس ارشد مالیاتی اداره کل امور مالیاتی شرق تهران
چکیده مقاله
با توجه به جایگزینی روش‌های مالی و جایگزینی روش‌های سنتی با الگوریتم‌های مبتنی بر فناوری اطلاعات، در این مقاله به بررسی فرار مالیاتی به عنوان یک جرم سازمان یافته پرداخته شده که تمرکز اصلی آن بر تحلیل روش‌ها و پیامدهای این جرم، به همراه استفاده از فناوری‌های نوین (مانند هوش مصنوعی، داده‌کاوی، و بلاکچین) برای کشف و پیشگیری از آن است.
بدیهی است همواره علل و انگیزه‌های وقوع این جرم، که در درجه اول ضعف اخلاق مالیاتی و ضعف فرهنگ مالیاتی است، به بهانه‌های فشار اقتصادی وجود دارد. لذا روش‌های نوین فرار مالیاتی در دهه اخیر با استفاده از تکنیک‌های پیچیده‌ای چون انتقالات بین‌المللی، پولشویی از طریق رمزارزها، یا سوءاستفاده از کارت‌های اعتباری رایج گردیده است. از همینجا است که کاربرد فناوری در کشف این جرایم همچون استفاده از هوش مصنوعی و تحلیل کلانداده‌ها برای شناسایی الگوهای غیرعادی در گزارش‌های مالی و نقش بلاکچین در شفاف‌سازی تراکنش‌ها و کاهش فرصت‌های فرار مالیاتی پدیدار می‌گردد.
بدیهی است هنگامی که از داده‌های مالی در فناوری اطلاعات استفاده می‌شود به دو چالش حقوقی و اخلاقی تعارض بین حریم خصوصی و نظارت دولتی در استفاده از فناوریهای نظارتی و همچنین مسئولیت‌پذیری نهادهای مالی و مالیاتی در قبال سوءاستفاده از داده‌ها بر خواهیم خورد که بایستی ضمن پذیرش و مبتنی بر آن با ایجاد کشف و شناسایی این جرم اقتصادی در بستر فناوری اطلاعات به پیشگیری از آن اقدام نماییم.
کلیدواژه ها
فرار مالیاتی، پیشگیری از جرم، فناوری اطلاعات، الگوی مجرمانه
وضعیت: پذیرفته شده