رقابت مالیاتی در نظام مالیات بر درآمد شرکت‌ها: مقایسه تطبیقی ایران و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس
کد مقاله : 1106-TAXRESEARCH
نویسندگان
محمدرضا زاده نجف *1، محمدرضا علی پور2
1دانش آموخته دکترای حقوق عمومی، دانشکده حقوق، الهیات و علوم سیاسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2استادیار گروه حقوق عمومی و بین الملل، دانشکده حقوق، الهیات و علوم سیاسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
چکیده مقاله
نظر به آنکه در دنیای جهانی شده امروزی اقتصادها بطور فزاینده‌ای بهم نزدیک میشوند؛ برخی از کشورها سیاست‌های مالیاتی رقابتی را در جهت جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی بکار می‌گیرند. سیاست‌های مذکور در صورتی که کشورهای دیگر را مجبور به پذیرش نرخ‌های مالیاتی پایین‌تر برای حفظ رقابت کنند؛ منجر به رقابت مالیاتی زیان آور شده‌اند؛ نزدیکی جغرافیایی و ایجاد بازارهای مشترک از جمله عوامل تشدید رقابت مالیاتی هستند. این نوشتار با روش توصیفی-تحلیلی و روش گردآوری اسنادی (کتابخانه‌ای) درصدد آن است تا با مقایسه نظام مالیات بر درآمد شرکت‌ها میان ایران و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس مزایا و معایب هرکدام را تبیین و به سیاست‌گذاران کشورمان کمک کند تا قبل از اتخاذ تصمیمات، با در نظر گرفتن منافع عمومی و نظام مالیاتی کشورهای همسایه سیاست‌های مناسب را در پرتو رقابت مالیاتی عادلانه و جذب حداکثری سرمایه‌گذاری‌های خارجی در نظر بگیرند. نتایج این تحقیق موید آن است که در حوزه مالیات بر درآمد شرکت‌ها، کشورهای شورای همکاری خلیج فارس از سال 2000 با تغییر در سیاست‌های مالیاتی مشخصا با پایین آوردن نرخ مالیات بر درآمد شرکت‌ها و ایجاد مشوق‌های مالیاتی متعدد با توجه به نیازهای کنونی با تمایز میان مقیمان و غیر مقیمان و درآمد فعال و غیر فعال بدنبال جذب سرمایه گذاری‌های خارجی بوده در حالیکه ایران در خصوص مالیات بر درآمد شرکت‌ها هیچگونه تمایزی بر مبنای مقیم و غیر مقیم بودن همینطور درآمد فعال و غیر فعال قائل نشده است؛ در حوزه مشوق‌های مالیاتی بازتنظیم آن‌ها با توجه به اولویت‌های اقتصادی توصیه می‌شود.
کلیدواژه ها
درآمد فعال، درآمد غیر فعال، رقابت مالیاتی، سرمایه‌گذاری خارجی، مشوق‌های مالیاتی.
وضعیت: پذیرفته شده