بررسی آثار اقتصادی مالیات بر عایدی سرمایه مسکن در ایران در چارچوب الگوی تعادل عمومی: با تأکید بر چالش‌ها و فرصت‌های اجرای آن
کد مقاله : 1139-TAXRESEARCH
نویسندگان
حجت ایزدخواستی *
هیات علمی
چکیده مقاله
هدف: فقدان نظام مالیات بر عایدی سرمایه در ایران منجر به تحریف تصمیمات سرمایه‌گذاری به نفع دارایی‌های غیر مولد و بدتر شدن توزیع درآمد و ثروت در جامعه به نفع افراد ثروتمند شده است. بنابراین، بسترسازی زمینه اجرای قانون مالیات بر عایدی سرمایه از منظر زیرساختی، فناورانه و اجتماعی و بررسی آثار اقتصادی، اجتماعی و توزیعی آن امری ضروری است.
روش: در این پژوهش به تحلیل اثرات اقتصادی مالیات بر عایدی سرمایه مسکن در چارچوب الگوی تعدل عمومی یکوویلو و نری (2013)، الپندا و زیوبیری (2013) و سومر و سولیوان (2013 و 2018) پرداخته می‌شود. سپس، کالیبره کردن و تحلیل حساسیت قیمت و تقاضای مسکن افراد نسبت به تغییر نرخ مالیات بر عایدی سرمایه صورت می‌گیرد.
یافته‌ها: نتایج حاصل شده بیانگر این است که با افزایش نرخ مالیات بر عایدی سرمایه مسکن، شاخص قیمت مسکن و تقاضای سرمایه‌ای مسکن کاهش می‌یابد؛ اما در حالت تعدیل تورمی عایدی سرمایه مسکن نسبت به عدم تعدیل نتایج متفاوت است.
نتیجه‌گیری: پیاده‌سازی نظام مالیات بر عایدی سرمایه با توجه به ملاحظات اجرایی به همراه بهبود شرایط کلی حاکم بر اقتصاد، بهبود محیط کسب و کار و کنترل رشد نقدینگی می‌تواند منجر به ثبات‌ در بازار مسکن شود.
کلیدواژه ها
نظام مالیاتی کارآمد، عایدی سرمایه، الگوی تعادل عمومی، ایران
وضعیت: پذیرفته شده